Curts circuits cerebrals

La violència vicària fa referència a la forma de violència que s’exerceix contra una persona a través de l’impacte directe o indirecte en els seus llaços emocionals, familiars o de criança. Aquest tipus de violència pot manifestar-se de diverses maneres i afectar tant a la persona directament involucrada com a aquelles que tenen llaços propers amb ella.

En aquest article, explorem aspectes clau relacionats amb la violència vicària:

 • Vincles emocionals i familiars: La violència vicària implica afectar les persones a través de les seves relacions i connexions emocionals, especialment dins de l’àmbit familiar. Això pot incloure els fills, pares, germans o altres persones significatives en la vida de la víctima.
 • Control coercitiu: Sovint, aquest tipus de violència s’associa amb el control coercitiu, en què l’agressor utilitza tàctiques per exercir poder i control sobre la víctima. Això pot incloure la manipulació emocional, la intimidació i l’amenaça cap a persones properes a la víctima.
 • Impacte psicològic: Pot tenir un fort impacte psicològic en les persones afectades. El dany o l’amenaça als éssers estimats pot generar por, ansietat i altres problemes de salut mental, tant en la víctima directa com en aquells afectats de manera indirecta.
 • Formes de violència: Les manifestacions de violència vicària poden abastar amenaces, dany físic o psicològic directe a individus propers, i fins i tot la manipulació de les relacions i vincles de la víctima.
 • Reconeixement i conscienciació: La violència vicària ha guanyat reconeixement en l’àmbit de la violència de gènere i en altres situacions relacionades amb la violència domèstica. La conscienciació sobre aquest tipus de violència és fonamental per abordar de manera efectiva les seves conseqüències i prevenir danys addicionals.

És essencial subratllar que la violència vicària pot estar vinculada a diferents contextos, com la violència domèstica, la violència de gènere i altres formes d’abús interpersonal. La comprensió i la intervenció davant aquest fenomen poden variar segons la legislació i les polítiques en diferents regions.

Les persones que són víctimes de violència vicària experimenten danys, amenaces o control per part d’un agressor, afectant directament o indirectament les seves relacions emocionals o familiars. Aquest tipus de violència pot sorgir en diverses situacions i afectar a diferents grups de persones. A continuació, detallem algunes circumstàncies en què les persones poden veure’s afectades per la violència vicària:

 • Víctimes de violència domèstica: En contextos de violència domèstica o abús familiar, les persones poden experimentar violència vicària quan l’agressor amenaça o danya persones properes a la víctima per exercir control o coerció.
 • Infants en situacions de violència familiar: Els nens poden ser víctimes de violència vicària quan són testimonis o víctimes directes d’abús. També poden patir en presenciar la violència o el control exercit sobre els seus pares o cuidadors.
 • Víctimes d’assetjament o intimidació: En casos d’assetjament o intimidació, la violència vicària pot ocórrer quan l’agressor amenaça de fer mal a amics, familiars o altres persones properes a la víctima com una forma d’exercir pressió o control.
 • Persones en relacions abusives: En situacions de relacions abusives, la violència vicària pot manifestar-se a través de la manipulació de les relacions de la víctima amb amics o familiars, així com mitjançant amenaces o actes de violència directa cap a persones properes.
 • Víctimes de violència de gènere: La violència vicària també pot ser una realitat en situacions de violència de gènere, on l’agressor busca controlar o castigar la víctima a través de l’afectació dels seus vincles i vincles socials.

És fonamental subratllar que la violència vicària pot afectar persones de totes les edats, gèneres i contextos culturals. Reconèixer i abordar aquesta forma de violència resulta essencial per brindar el suport necessari als afectats, i prevenir possibles danys addicionals en les relacions i la salut mental.

El procés de dol associat a la violència vicària, similar al dol en altres circumstàncies traumàtiques, pot ser complex i desafiador. A continuació, presentem algunes consideracions i suggeriments per afrontar el dol en el context de la violència vicària:

 • Busca suport professional: Considera la possibilitat de buscar l’ajuda de professionals de la salut mental com a terapeutes, consellers o psicòlegs que tinguin experiència en trauma i violència. El suport professional pot proporcionar un espai segur per expressar emocions.
 • Connecta amb altres: Comparteix la teva experiència amb amics, familiars o persones de confiança. L’aïllament pot augmentar la càrrega emocional, mentre que la connexió amb altres pot proporcionar suport i comprensió.
 • Participa en grups de suport: Unir-te a grups de suport específics per a persones que han experimentat violència vicària pot ser beneficiós. Aquests grups ofereixen un entorn on les persones comparteixen experiències similars i poden oferir-se suport mútuament.
 • Cuida de la teva salut mental: Practica l’autocura i busca activitats que et proporcionin consol i alleujament emocional. Això pot incloure exercici, meditació, lectura o qualsevol altra activitat que t’ajudi a gestionar l’estrès i l’ansietat causats pel dol.
 • Aprèn sobre el dol: Informar-te sobre els processos de dol i les reaccions emocionals comunes pot ser útil per entendre i validar les teves pròpies experiències i emocions. Cada persona experimenta el dol de manera única, no hi ha un camí predefinit.
 • Permet-te sentir: Reconeix i permet que flueixin les teves emocions. És normal sentir un ventall d’emocions com tristesa, ràbia, culpa o confusió. Acceptar aquests sentiments com a part del procés de dol és important.
 • Estableix límits: Si és possible, estableix límits saludables amb persones o situacions que puguin ser desencadenants o perjudicials per al teu procés de dol. Prioritza el teu benestar emocional.
 • Explora l’espiritualitat o la pràctica religiosa: Si tens creences espirituals o religioses, la connexió amb elles pot oferir consol i suport durant el procés de dol.

Recorda que el procés de dol és únic per a cada persona i no hi ha un calendari establert per superar el dolor. Si sents que el dol està afectant significativament el teu benestar, considera buscar ajuda professional per obtenir suport addicional.