Els moments excepcionals ens queden gravats a foc a la memòria. Som capaços de recordar amb tot detall el naixement d’un fill, la boda d’un amic o una primera cita amb aquell algú especial. Els records, però, no es poden destriar.
Ens toca també recordar els dies tristos, el dia que ens vam haver d’acomiadar d’aquella persona que tant estimàvem i ocuparà per sempre un espai important dins nostre. Sabent com n’és d’important aquell adéu, tenim l’oportunitat de convertir aquell instant de comiat en un record que ens reconforti.
Tenim clar com procedir quan hi ha un naixement, que podem planificar amb temps i que entenem com una festa de benvinguda a la vida. Però no sabem com procedir quan ens trobem amb la mort, ja sigui inesperada o prevista. Si bé la religió està dotada d’uns rituals de celebració, sovint passa que trobem a faltar la personalització o simplement, aquella cerimònia no va amb nosaltres o amb com era la persona difunta. En definitiva, no és el comiat “que ell hauria volgut”. La pandèmia ens ha descobert aquest buit laic, la no existència d’un ritual alternatiu al religiós i la falta de personalització dels rituals existents.
La mort és entre nosaltres, acomiadem-nos ara i acomiadem-nos bé
La pandèmia ha situat més present que mai la mort en el nostre dia a dia. Només durant l’any 2020 Catalunya va registrar prop de 80.000 defuncions. Això significa que, de mitjana van morir unes 210 persones al dia. Una xifra que representa un 22% més que l’any anterior.
A la vegada, la pandèmia també ha impossibilitat acomiadar-se com caldria a les famílies. Les persones que han mort afectades del virus de la COVID-19 no han pogut gaudir d’un adéu serè i respectuós, d’una cerimònia adeqüada.
Malgrat l’excepcionalitat del moment, tot aquell qui parteix mereix, sense cap mena de dubte, un comiat digne i personalitzat. La incertesa de la situació no ens ha de fer esperar, perquè no sabem quan durarà. És important poder acomiadar-se bé, no deixar-ho per a més endavant. Perquè per molt mal que facin, si no tanquem les ferides en el moment en què es produeixen restaran obertes i no podran cicatritzar.
La vida segueix si ens podem acomiadar bé i per facilitar l’organització d’aquest moment, existeix Agraïments. Perquè hi ha una altra manera de morir també en aquest moment.
L’adéu, un bàlsam
El dol és l’aflicció causada per la mort d’una persona estimada. És un procés natural que experimentem en un moment de pèrdua. Genera preguntes i incerteses que, si no es responen en el moment adequat, poden generar, posteriorment, altres afliccions. Viure aquest procés natural de la mà d’un professional fa d’aquest camí un trajecte més planer.
Agraïments posa a la disposició dels familiars totes les eines que requereix aquest viatge de vida. Estem especialitzats en l’organització integral de comiats religiosos i laics. En el primer cas, ens encarreguem de la preparació de la litúrgia oferint col·laboració al sacerdot responsable perquè la cerimònia sigui especialment personalitzada i adaptada als requeriments de cada família. Així mateix, disposem d’una xarxa de col·laboradors per introduir elements audiovisuals, florals o musicals durant l’esdeveniment.
Cada vegada són més les famílies que ens demanen ajuda en l’organització de comiats laics o civils. Es calcula que el reclam d’aquest tipus de sepelis representen ja un 20% del total. Agraïments posa a disposició dels familiars la figura d’un mestre de cerimònies, si així ho requereix, així com suport emocional al llarg del procés o una llista d’espais habilitats per acollir aquests esdeveniments, entre altres necessitats que puguin sorgir durant el procés.
Estem especialitzats, també, en coordinar les gestions administratives post mortem i tota mena de burocràcia administrativa o bancària que sigui necessària. L’arribada inesperada de la mort es tradueix, en moltes ocasions, en una falta de planificació per aquest moment tan rellevant. És aleshores quan Agraïments vol estar al costat de les persones, de les famílies, perquè és quan més falta fa.
El comiat merescut
El comiat són les paraules que volem dedicar-li a aquella persona. És la melodia que ens acompanya en el dolor o la cançó preferida d’aquell ésser estimat. El comiat és l’espai que escollim per dir adéu. És un punt d’inflexió en el sentiment de dol o pèrdua i nosaltres volem estendre la mà i convertir tot plegat en un record més dolç que amarg.
Els experts coincideixen en la necessitat humana de materialitzar l’adéu. Realitzar un ritual de comiat, una celebració de la vida de cada persona, és fonamental a l’hora de processar el sentiment de dol i cercar l’acceptació. Malgrat les restriccions sociosanitàries, no hem de privar-nos del comiat merescut.
El nostre equip, conscient dels moments d’incertesa que ens toca viure, es compromet a organitzar un ritual adaptat no només als requeriments legals sinó també interns de la família. Les nostres cerimònies personalitzades compleixen amb les mesures preventives i permeten acomiadar les nostres persones estimades com elles haurien desitjat. Agraïments no renuncia a l’homenatge que tots ens mereixem.
Què hem de tenir en compte per als comiats en temps de pandèmia?
És fonamental entendre que malgrat tots els malgrats, hem de tenir el temps i l’espai necessari per acomiadar-nos. Probablement hi haurà molts éssers estimats que també sentiran la mateixa necessitat de compartir aquests moments amb nosaltres. Tots ells també formen part d’aquest procés i des d’Agraïments volem que tothom tingui el seu propi espai en la cerimònia.
Al llarg d’aquestes darreres setmanes, moltes famílies han trobat dificultats en trobar l’indret adequat per a dur a terme el seu homenatge de vida i nosaltres els hem ajudat a trobar-lo i adequar-lo. Cada detall compta. Cada detall passarà a formar part d’aquell record que, des d’Agraïments, volem que sigui un primer pas per facilitar el procés de dol. Tots ens mereixem el millor homenatge de vida, no hi renunciem perquè dir adéu amb el cor és deixar anar amb amor.