Per què aquesta foscor?

El suïcidi és una realitat dolorosa i complexa que afecta moltes persones a tot el món. Sovint, les persones que experimenten el suïcidi d’un ésser estimat s’enfronten a desafiaments emocionals i psicològics significatius.

Com a amic o familiar, és normal que pugui resultar difícil saber com fer costat a algú que està passant per un dol després del suïcidi d’una persona estimada. I és que el suïcidi és una tragèdia que impacta al món sencer.

Sovint, les persones que se suïciden sofreixen en silenci i no reben el suport que necessiten per a superar els seus problemes. Per a aquells que sobreviuen a un ésser estimat que s’ha suïcidat, el dolor i la tristesa poden ser aclaparadors.

El dol per suïcidi és una experiència única i complexa. Sovint, les persones que queden se senten col·lapsades per una barreja d’emocions que inclouen tristesa, enuig, culpa i vergonya. L’estigma associat al suïcidi també pot fer que les persones se sentin aïllades i soles en el seu dolor.

En aquest article explorarem alguns aspectes importants que cal tenir en compte sobre el dol per suïcidi i com podem acompanyar a algú en aquest procés.

És important permetre que la persona en dol expressi les seves emocions sense jutjar-los o minimitzar-los

El dol per suïcidi sovint es complica, no només pels sentiments de culpa o vergonya, sinó també per autoacusació. Els supervivents poden sentir que no van fer prou per a ajudar al seu ser estimat o poden sentir que podrien haver evitat la tragèdia d’alguna manera. També poden arribar a sentir que aquella persona no volia estar amb ells o que no era prou rellevant per a ells. És important tenir en compte que aquests sentiments són freqüents en el dol per suïcidi i poden ser molt asfixiants.

En aquests casos és important recordar que el suïcidi és un acte complex que pot estar relacionat amb molts factors, inclosos els trastorns mentals, la falta de suport social, l’abús de substàncies, la falta de sentit de propòsit i la desesperança. És important no culpar-se a si mateix ni a la persona morta, ja que això pot portar a sentiments de desesperança i culpa. En canvi, pot ser útil buscar el suport d’un terapeuta o un grup de suport per a ajudar a processar aquests sentiments i començar el procés de sanació.

És considerable permetre que la persona en dol expressi les seves emocions sense jutjar-los o minimitzar-los. La tristesa, l’enuig, la por i la confusió són emocions comunes en el dol per suïcidi i és crucial validar els sentiments de la persona en doll i escoltar-los amb atenció. Pot ser útil encoratjar a la persona a parlar sobre els seus sentiments i preocupacions, i oferir suport emocional, sense intentar arreglar les coses o resoldre els problemes.

També és important ser sensible als desencadenants emocionals que poden generar records dolorosos o emocions intenses. Per exemple, l’aniversari de la defunció o les vacances poden ser moments particularment difícils per a la persona en dol. Pot ser útil oferir suport addicional durant aquests moments o simplement estar disponible per a parlar o escoltar aquesta persona.

Una altra manera de fer costat a algú que està en dol per suïcidi és ajudar-lo a trobar recursos i suport addicional. Això pot incloure donar-li la referència d’un terapeuta especialitzat, oferir informació sobre grups de suport o programes de tractament o simplement estar disponible per a escoltar i donar suport en el seu procés de recuperació. També pot ser útil encoratjar a la persona en dol a cuidar la seva salut física i emocional, assegurant-se que estiguin dormint prou, menjant bé i mantenint-se actius. El dol per suïcidi pot ser un procés desafiador i dolorós per a aquells que el sofreixen.

Com hem esmentat, l’acompanyament en el dol per suïcidi és crucial per a ajudar les persones a superar el seu dolor. A continuació, es descriuen algunes formes en què es pot proporcionar suport a algú que ha perdut a un ésser estimat per suïcidi.

  • Escolta activa: Sovint, el més important que pots fer per algú que està sofrint és simplement escoltar. Les persones que han perdut a algú per suïcidi poden tenir moltes preguntes i emocions que necessiten compartir. Escoltar amb empatia i sense jutjar pot ser un gran consol per als qui passen pel procés de dol.
  • Proporciona un espai segur: L’estigma associat al suïcidi pot fer que les persones se sentin avergonyides o aïllades. Proporcionar un espai segur on puguin parlar obertament dels seus sentiments pot ser una gran ajuda. Això pot incloure crear grups de suport o proporcionar recursos de dol per suïcidi.
  • Comprèn la complexitat del dol per suïcidi: El dol per suïcidi és una experiència única que pot incloure molts sentiments contradictoris. Pot ser difícil per als qui no han passat, per això entendre com se sent algú que ha perdut una persona per suïcidi. És important tenir en compte que tothom és diferent i que el seu procés de dol també serà únic.
  • Evita els clixés: Sovint, les persones que han perdut a algú per suïcidi se senten aclaparades pels clixés com “ara estan en un lloc millor” o “almenys ja no estan sofrint”. És crucial evitar aquestes frases benintencionades però inútils. En el seu lloc, escolta amb empatia i tracta de comprendre els sentiments complexos de la persona que estàs acompanyant.
  • Ofereix suport pràctic: Les persones que han perdut a un ésser estimat per suïcidi poden sentir-se aclaparades per les tasques pràctiques que han de realitzar, com planificar el funeral o parlar amb la policia. Oferir suport pràctic com ajudar amb aquestes tasques, pot ser una gran ajuda.
  • Busca suport professional: El dol per suïcidi pot ser tan aclaparador que les persones necessiten buscar suport professional. És important recordar que això no significa que estiguin fallant o que no puguin superar-ho pel seu compte. Buscar ajuda professional pot ser un pas rellevant per a ajudar a algú a superar el seu dolor.

El dol per suïcidi pot ser una experiència aclaparadora i dolorosa. Proporcionar un suport empàtic i pràctic a les persones amb aquest dolor, és necessari i indubtablement sanador.